Nyhedspodcasts: Favoritter og trends

Hvad er lytternes præferencer, når de vælger nyhedspodcasts? 

Det er der gode svar på i en artikel fra Reuters Institute ved Oxford University. Artiklen er baseret på en undersøgelse, Reuters har foretaget gennem de seneste fem år i 12 lande – herunder bl.a. Danmark, USA, UK, Norge og Tyskland.*

 

1) Forbruget af nyhedspodcasts er stabilt – selv når det generelle podcastsforbrug stiger 

 

Ifølge undersøgelsen er podcastlytningen generelt stigende på tværs af de 12 lande – men forbruget af nyhedspodcasts vokser ikke mærkbart.

 Kilde: Reuters Institute

En del af forklaringen på den manglende stigning kan muligvis forklares ved, at der kommer flere og flere livsstils- og specialistpodcasts til. De dækker ofte også nyhedsrelaterede emner, og derfor skal de rene nyhedspodcasts i højere grad konkurrere om lytternes opmærksomhed.

 

2) I de nordiske lande sidder de store public service broadcastere tungt på de mest populære nyhedspodcasts

 

De nordiske lande Norge, Sverige, Finland og Danmark udmærker sig i Europa ved at være nogle af de lande, hvor der lyttes mest til podcasts. Fælles for de fire lande er, at stærke public service broadcastere har taget styringen og skabt succesfulde nyhedspodcasts. 

I Danmark er DR både lykkedes med at skabe nye podcastformater og samtidig omdanne radioformater til vellykkede nyhedspodcasts. 

DR udgiver flere end halvdelen (51%) af de nyhedspodcasts, der bliver nævnt, når undersøgelsens danske deltagere svarer på følgende spørgsmål: “Du siger, at du har lyttet til en nyhedspodcasts inden for den seneste måned… hvilke nyhedspodcasts lytter du til regelmæssigt?”. 

 

 3) “Genstart” – og alle de andre.. 

 

Et godt eksempel er DRs succesfulde nyhedspodcast, “Genstart”, der er den uden sammenligning mest lyttede nyhedspodcast i Danmark. “Genstart” bliver nævnt af 24% af de danskere, der lytter til nyhedspodcasts månedligt. Til sammenligning bliver den podcast, der nævnes næstmest (“Orientering”, der også kommer fra DR), kun nævnt af 5%.

Kilde: Reuters Institute

Og det er ikke kun, når man sammenligner nyhedspodcasts, at “Genstart” har en stor andel af lytterne. Hvis vi kigger på det samlede antal downloads/streams i uge 36 i år, er det episoder af “Genstart”, der indtager både 2., 3., 4., 5., og 6. pladsen.**

På 1. pladsen ligger “Mørkeland” og på 7. pladsen “Sara og Monopolet”. 


* De 12 lande er UK, USA, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Irland, Norge, Sverige, Finland, Danmark, Belgien, Nederlandene, Schweiz, Østrig, Japan, Singapore, Australien, Canada, og Argentina (siden 2019).

** Kilde: Podcastindex.dk. Bemærk, at podcastindex ikke har tal på alle danske podcast, men på dem der har tilmeldt sig tjenesten.

Del artiklen

Flere artikler